Intelligens, at fantasere, og lyst
Jeg er nødt til at skrive det! En meget vigtig forudsætning for intelligens er evnen til at fantasere.
Vi mennesker har igennem tusinder af år overlevet ikke bare i kraft af vores evne til at tænke forudseende – i særdeleshed også igennem kreativitet.
Evnen til at forestille sig- og skabe- noget, som ikke er set før! I hvert fald ikke i den form.
Evnen til at kombinere færdigheder på nye måder.
Hittepåsomhed.
Fornyelse.
Alt sammen noget der ikke trives ved kun at reproducere det, som andre mennesker har tænkt og gjort. Det blomstrer derimod igennem leg, som udfordrer vores forestillingskraft, og ikke mindst igennem kunstnerisk aktivitet.
Kunst og intelligens?
Hvad er det så kunst gør, som adskiller sig fra de fleste andre aktiviteter? Kunst udtrykker kreativitet for kreativitetens skyld. Kunst skal ikke besvare spørgsmål om: “Hvorfor vi laver det”? eller: “Hvad det skal bruges til?”… “Kan det betale sig”?
Kunst er både udtryk og indtryk på en gang. Kunst taler til alle sanser og til intellektet. Kunst opstår af umiddelbar lyst.
Det skabende, nysgerrige, undrende og legende og eksperimenterende menneske har alle dage stået som “uordentligt” hos den kontrollerende del af samfundet. Kreativitet og spontanitet virker ustyrligt. Det minder for meget om “Natur”. Kultur kæmper mod Natur. Kultur vil bevare. Natur fødes og dør.
Kunsten følger ikke logikken, men opererer med begreber som “poesi, det smukke, æstetik, det sjove, pudsige, tankevækkende, overraskende, etc..”
Intelligens leger i lyst
Og tag ikke fejl! Den, som leger, lærer hurtigt og godt! Intelligens er legende!
Læring skal der til. Færdigheder er nødvendige hvis jeg vil lege tagfat i de krogede træer, eller blande farver på nye måder.
Det kræver øvelse at fortælle og skrive fantastiske fortællinger om verdener der måske ikke findes, og dog gør det, når de opfindes?
Bag det hele lever Lysten… Den er kilden, ilden, driften, kraften. Selv er den hinsides form, og af den opstår illusioner om form.
Stærkest virker den i parringen, i fødslen i omsorgen, og i døden, smerten, tabet og sorgen. Det hele samles i kontakten til vores køn.
…
Tag mig Jesper!
Jeg husker veninden som malede, og en varm sommerdag i sit atelier vendte sig om og så på mig med lynende sydlandske øjne. “Tag mig Jesper!” hvæsede hun med tung stemme, og trak mig hen til sig.
Jeg greb ned om hendes baller under den korte lette kjole, fandt stoffet i de små trusser og rev dem af. Sugede hendes tunge ind i min mund for første gang. Lagde hende ned på ryggen imellem pensler og tuber med farve. Hun var blød, og varm, våd og åben…og jeg trak hende ind over min stav..
Jeg kneppede og elskede hende uden pause. Hun sugede mig ind. Råbte af mig, som tirrede hun et dyr. Og dyret fik hun…Jeg fortærede hende der. Stødte mig ind i hende, til jeg badede hendes indre med min saft…
Bagefter skubbede hun mig ud… “Gå!” sagde hun…”Jeg vil male!” .. Og hun vendte sig svedig og varm mod lærredet, imens mødet med mig løb ned ad hendes lår..
…
Ingen manual – ingen lærebog – intet koncept
Der findes ingen manual til intelligens, kunsten, til elskoven, til kysset, til lidenskaben og kreativiteten. Ingen lærebog til at være menneske, til kærlighed og medfølelse. Det hele må opdages, og det sker kun for dig, som vil gå ind i det uopdagede, det ukendte, og det spontane.
Du behøver ikke at være alene. Lad os gerne gøre det sammen!
Praksisfællesskab på Mahamudrainstitut
(“Triarchic theory” (trekomponentteori) af Robert Sternberg, hævder, at der er en sammenhæng mellem intelligens og kreativitet. Ifølge denne teori er kreativitet en af tre komponenter i intelligens, sammen med analytisk intelligens og praktisk intelligens. De tre komponenter er tæt forbundne og arbejder sammen for at fremme intelligens som helhed.)